Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a găzduit ieri un workshop dedicat explorării posibilităților de dezvoltare a unui proiect pentru amoniacul albastru. Discuțiile au debutat cu un schimb de idei referitoare la identificarea celor mai bune variante de a exploata, cât mai profitabil pentru România, gazele din Marea Neagră.
O soluție cu beneficii majore pentru țara noastră o poate reprezenta un astfel de proiect de producere a amoniacului albastru. Acest tip de amoniac, obținut printr-un procedeu inovator de capturare și stocare a carbonului, ne poate repune într-o poziție favorabilă și pentru relansarea producției de îngrășăminte chimice, dând astfel o considerabilă valoarea adăugată gazului românesc.
„Cred ca împreună putem să identificăm proiecte care să valorifice gazul românesc! Trebuie să privim în perspectivă și, treptat, în funcție de ingredientele de care dispunem, să construim un proiect. De altfel, consider că amoniacul albastru poate fi cea mai bună soluție de tranziție la un viitor «verde». Și, în acest sens, există și potențial de atragere a investitorilor”, a declarat ministrul Ștefan-Radu Oprea.
Avantajele principale ale României sunt reprezentate de faptul că dispune de gaz natural din producția proprie, de resursa umană calificată și existența unei tradiții industriale în domeniu dar mai ales, de posibilitatea de captare și stocare a dioxidului de carbon în rezervoarele de gaz natural epuizate, existând premise de export atât în Uniunea Europeană, cât și Japonia sau Coreea de Sud.