Ce este dezvoltarea personala?

dezvoltarea personala

Dezvoltarea personala este un proces pe viata. Este o cale prin care oamenii isi evalueaza aptitudinile si calitatile. Isi reconsidera scopurile si obiectivele in viata pentru a isi maximiza potentialul. Desi dezvoltarea timpurie si experientele dobandite in sanul familiei apoi in scoala pot sa ne formeze ca adulti, dezvoltarea personala nu tebuie sa se opreasca pe parcursul vieti. Sunt foarte multe idei care ataca aceasta latura printre care si ce a lui Abraham Maslow.

Ce trebuie sa stii despre piramida lui Maslow?

In anul 1970, Maslow sugera ca toti indivizii au o nevoie intrinseca pentru dezvoltare personala care apare prin procesul numit auto actualizare. Masura in care oamenii sunt capabili sa se dezvolte depinde de anumite nevoi care trebuie satisfacute si aceste nevoi formeaza o ierarhie. Doar dupa ce un nivel al unei nevoi este satisfacut, se poate dezvolta unul superior. Pe masura ce apare schimbarea in viata, nivelul nevoii care motiveaza comportamentul unei persoane la in anumit moment se va schimba de asemenea.

La nivelul de jos se afla nevoile psihologice de baza pentru bautura, mancare si somn care sunt de baza pentru supravietuire. Apoi, apar nevoile de siguranta si securitate atat din punct de vedere fizic cat si din punct de vedere economic. In al treilea rand, trenuie satisfacute nevoile de autoapartenenta. Al patrulea nivel se refera la satisfacerea nevoii de stima fata de propria persoana. Urmeaza nevoia de a intelege. Acest nivel include idei mai abstracte cum ar fi curiozitatea si cautarea intelesului si a scopului precum si o intelegere mai in profunzime.

La final, vine nevoia de estetica, frumusete, simetrie si ordine si nevoia de auto actualizare.
Toti oamenii au nevoia de a se vedea cat mai competenti si mai autonomi si fiecare persoana are spatiu nelimitat  pentru a creste. Exista cativa pasi care trebuie urmati pentru a realiza o dezvoltare personala armonioasa. In primul rand trebuie sa va organizati timpul, apoi sa va faceti o caracterizare personala, sa treceti la invatarea unei deprinderi si sa depasiti barierele care apar pe traseu.

Cum te ajuta dezvoltarea personala?

Daca doriti sa faceti schimbari in viata, trebuie sa gasiti timp suplimentar. Cu toate acestea, schimbarile pe care doriti sa le faceti pot sa aiba motive diferite. Poate ca doriti sa va petreceti mai mult timp cu familia sau sa rezervati mai mult timp lucrurilor pe care va place sa le faceti. Puteti fi foarte devotat muncii dumneavoastra sau educatiei. Indiferent de motiv, daca doriti sa gasiti timp suplimentar, atunci trebuie sa incercati sa va organizati mai bine.

De asemenea, este foarte important sa incercati sa depasiti anumite bariere. Lipsa increderii si a respectului fata de sine este unul din cele mai mari obstacole care va impiedica sa aveti o dezvoltare personala armonioasa. Important este sa vreti sa schimbati aceasta atitudine negativa si sa fiti increzator in fortele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *