Cafeaua – un strop de sanatate

cafeaua

Foarte multi considera cafeaua un viciu de care nu mai poti scapa, o bautura ce nu este benefica organismului. Aceste persoane probabil nu au gustat o cafea de calitate,  preparata de un specialist sau de un aparat special destinat pentru acest lucru.

Daca doriti sa va bucurati de un gust unic, de o aroma deosebita, sa va umpleti de energie intreaga zi, atunci cafeaua este ceea ce cautati. Fie ca o preferati amaruie, dulce, cu lapte sau mai slaba, cafeaua consumata cu moderatie aduce fericire si chiar un strop de sanatate pentru intreg organismul.

Care sunt principalele beneficii oferite de cafea?

Pentru a constata care sunt beneficiile, dar si principalele riscuri pe care cafeaua le poate avea supra organismului, cercetatorii au facut si continua sa faca studii despre acest lucru. In primul rand, vom vorbi de beneficiile pe care cafeaua le are pentru organism.

Un bob de cafea contine pe langa uleiuri, antioxidanti si stimulentul bine cunoscut, cofeina, si anumite substante ce inca nu au fost detectate, substante ce stimuleaza productia de adrenalina si cortizol, fapt ce poate avea atat beneficii cat si riscuri, mai ales pentru cei care consuma foarte multa cafea.

Pentru o persoana ce consuma moderat, adica una sau doua cesti de cafea, maxim trei daca sunt mai mici, se reduce riscul de a dezvolta boli prcum dementa sau boala Alzheimer. Mai apoi, exista beneficii si asupra performantelor cognitive, se stimuleaza memoria si se imbunatateste performantele vizual-spatiale, timpul de reactie.

Studiile au confirmat aceste lucruri. Un alt beneficiu  pentru cei care au cafeaua in rutina zilnica este dat faptul ca reduce riscul dezvoltarii diabetului de tip 2, cancerului, bolilor cardiovasculare, dar si o protectie marita pentru ficat si vezica biliara. Dupa cum se observa cafeaua poate aduce multe beneficii pentru organism.

Care sunt riscurile consumului de cafea?

Pe de alta parte, exista insa si riscuri la care sunt supusi consumatori de cafea. Vorbim in primul rand de acea dependenta de cafea pe care multi nu o recunosc. Mai are si efecte psihologice si de modificari ale somnului.

Consumul exagerat de cafea poate genera stari de nervozitate, agitatie sau iritabilitate. Cafeaua poate provoca si insomnii sau chiar narcolepsie. Chiar daca se stie ca un consum de cafea poate creste tensiunea arteriala, studiile din domeniu nu au confirmat acest aspect. La femeile insarcinate, cafeaua poate avea unele efecte negative legate de metabolizarea cofeinei de catre fat, deoarece nu are aceasta capacitate.

Nici cafeaua decofeinizata nu este recomandata pentru ca aceasta contine solventi chimici in urma extragerii cofeinei. Un potential risc pentru cei care consuma cafea destul de mult este dat de anemia feripriva, adica de interferenta consumului de cafea cu absorbtia de fier.

In speta, cafeaua si gustul sau inconfundabil, aromat, are beneficii vizibile asupra organismului uman. Cu toate acestea prezinta si anumite riscuri, mai ales atunci cand tindem sa consumam in exces.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *