Informatii utile despre silozurile pentru cereale

silozurile pentru cereale

Un siloz este o structura pentru depozitarea materialelor in vrac. Silozurile sunt folosite in agricultura pentru depozitarea furajelor fermentate cunoscute sub denumirea de siloz, care nu trebuie confundate cu un recipient pentru cereale, care este folosit pentru depozitarea cerealelor.

Un siloz se utilizeaza pentru racirea cerealelor imediat dupa uscare si inainte de a fi depozitate intr-un loc aerisit. Un siloz de racire permite ca uscatorul sa fie utilizat intr-o forma mai economica, pentru ca procesul de uscare este mult mai eficient in conditii de umezeala crescut, decat in etapele finale ale uscarii.

Metoda uscare – aerisire consta in uscarea cu uscatorul in modul “numai la cald”, fara a aproviziona cu aer rece. Porumbul cald este extras din uscator, fara a fi racit, apoi este transferat in silozul de racire care este prevazut cu echipament de racire. In acesta cerealele vor fi tinute in repaus cateva ore (intre 4 si 6); apoi se pune in functiune echipamentul de aerisire pentru ca cerealele sa fie racite si sa piarda intre 1% si 2% din umezeala inainte de a fi uscat si racit in silozurile de depozitare definitive. Aerisirea se menține pana cand silozul este plin sau aproape plin, acest proces realizandu-se, in general in decursul a 8-12 ore.

Desi exista o gama variata de sisteme pentru depozitarea cerealelor, cele mai utilizate sunt silozurile metalice, silozurile din beton, hale si silozuri orizontale.

Depozitarea cerealelor in silozuri se face in mod vertical in timp ce in hale se relizeaza in mod orizontal!

Utilizarea silozurilor metalice in locul halelor ofera o serie de avantaje

  • Primul avantaj il reprezinta suprafata de teren ocupata. Se utilizeaza o suprafata mai mica de teren, ceea ce este foarte important daca nu dispuneti de teren sau daca terenul are un pret ridicat.
  • Un alt avantaj il reprezinta mentinerea unor conditii optime pentru depozitarea cerealelor spre exemplu: controlul temperaturii, asupra insectelor, mucegaiului, pasarilor, care in cazul depozitarilor indelungate pot aduce pierderi insemnate.
  • Al treilea avantaj este costul scazut, fata de hale, deoarece presupune automatizarea echipamentului de transportat cereale. Atat incarcarea cat si descarcarea pot fi realizate automat cu ajutorul unui sistem SCADA la costuri reduse.
  • Alt avantaj este costul mai scazut al montajului fiind vorba de un element care are acest scop si o greutate mai scazuta.
  • Avantajul principal al silozului fata de halele de depozitare a cerealelor il reprezinta costul general mai scazut.

Silozurile de beton vs. cele metalice

  • Procesul de productie

Silozurile din beton se construiesc la locul amplasamentului, ceea ce implica variabile precum furnizarea cimentului si clima. Durata de viata utila a cimentului inainte de a fi folosit este de 2-3 ore. Dupa aceasta perioada betonul isi pierde din calitati.

  • Proiectarea

Silozurile din beton sunt mai inalte decat cele metalice, de aceea au diametre mai mari, capacitatea totala fiind mai ridicata. Este mai usor de construit un siloz metalic, datorita instalarii accesoriilor: usi, scari, sonde, etc.

  • Pretul

Silozurile metalice ofera in mod normal o capacitate mai mare de stocare, iar costurile pentru intretinerea acestor silozuri nu sunt deloc foarte mari. Nici cele pentru achizitionare nu sunt impresionante, mai ales daca afacerea este una care detine loturi importante de teren. Sunt mai eficiente deoarece au o capacitate de depozitare mai mare si reduc costul unitar per tona de stocare.

  • Ventilatia

Cu cat sunt mai adanci silozurile de beton cu atat mai mult duc la o incalzire de compresie mai mare a cerealelor.

Accesul aerului este mai usor si mai eficient in silozurile metalice. Puterea de ventilatie este in functie de adancimea silozului.

  • Fundatia

Silozurile metalice nu necesita ca structura terenului sa fie atat de puternica pentru a sustine instalatia.Uneori, silozuri metalice pot fi construite pe un teren care nu are o capacitate mai mare de incarcare decat necesarul pentru constructia din beton.

Silozurile orizontale reprezinta o solutie mai ieftina pentru depozitarea cerealelor.

Avantaje depozitarii in silozurile metalice fata cele orizontale:

Silozurile metalice vin la pachet cu o lista de patru avantaje de care trebuie sa tineti cont cand faceti o astfel de alegere. Noi am selectat doar patru, dar fermierii care au testat deja ambele tipuri de silozuri pot impartasi mai multe idei despre aceste doua sisteme de depozitare care sunt atat de asemanatoare la prima vedere, ca tehnica, dar atat de deosebite din multe puncte de vedere.

  1. Silozurile metalice pastreaza cerealele in conditii optime mai mult timp.
  2. O capacitate de stocare mai mare, pe o suprafata mai mica.
  3. Silozul metalic este recomandat pentru stocarea cerealelor cu continut ridicat de umezeala
  4. Evitarea problemelor cu umiditatea in cazul de ploaie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *