Din ce este format pretul biletului de avion?

pretul biletului de avion

Uneori vi se pare ca pretul unui bilet de avion este prea mare, mai ales atunci cand calculati care este de fapt valoarea la care se ridica incasarile luate de la toti pasagerii aeronavei? Lucrurile nu stau tocmai asa, deoarece in pretul pe care il achitati pentru rezervare intra mai multe taxe si comisioane, care nu ajung toate la compania transportoare, ci la stat sau la firmele intermediare.

Ceea ce ajunge la operator este taxa pentru serviciile sale, iar aceasta nu este una stabila ci depinde de fiecare companie aeriana, care trebuie sa calculeze care sunt costurile pe care le presupune combustibilul, personalul, intretinerea aeronavei, etc, dar si adaosul sau, iar dupa aceea sa incerce sa acopere aceasta sume din rezervari bilete avion low cost, lucru care presupune folosirea unor strategii de marketing specifice.

La aceasta taxa si mai adauga si taxele suplimentare, iar acestea se refera la taxele pe care companiile aeriene le platesc aeroporturilor, pentru ca le folosesc infrastructura. Dupa aceea mai sunt taxele guvernamentale. Acestea se refera la taxele pe care operatorii aerieni trebuie sa le achite catre tarile carora de tranziteaza spatiul aerian.

Pretul biletului de avion in functie de unde il achizitionati

In cazul in care nu cumparati biletul de avion din aeroport, se mai adauga si comisionul agentiei care va emite si va administreaza biletul de avion. Aveti in vedere faptul ca atunci cand faceti rezervare prin intermediul unei agentii, aceasta trebuie sa fie in mod obligatoriu acreditata de IATA (International Air Transport Association).

Daca faceti rezervarea la o companie low-cost, pe langa taxele mentionate mai sus mai exista: taxa de tranzitie, care se percepe atunci cand platiti cu cardul sau printr-un transfer bancar, taxa bagajului de cala (nu toate companiile percep acest comision, dar la cele mai multe il veti gasi si acesta va fi o parte din pretul total al biletului de avion), taxa pentru check-in facuta la aeroport (cel mai bine este sa faceti check-in-ul online, pentru ca multe companii low-cost il ofera in mod gratuit). In plus, cei care doresc transporte echipamente sportive, sa aiba mai mult spatiu la picioare sau sa aiba asigurare de calatorie, este posibil sa mai plateasca si alte taxele aditionale.

Dupa cum puteti vedea, in pretul final pe care il achitati pentru biletul de avion intra un numar destul de mare de taxe si comsioane, insa multe dintre acestea se indreapta tot catre buzunarul companiei aeriene.

Dar pentru a cumpara bilete de avion ieftine, nu uitati ca trebuie sa faceti rezervarile cu cat mai mult timp inainte, trebuie sa fiti cat mai flexibili, in sensul ca stabiliti o perioada in care sa plecati, nu o zi, astfel incat sa puteti alege cea mai convevabila cursa, iar daca stiti cand trebuie sa va si intoarceti optati pentru varianta dus-intors.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *